System & processer för dig som vill växla upp

Ett nyhetsbrev för företagaren som vill växa, projektledaren som vill optimera,
och visionären som vill realisera. Håll dig uppdaterad. Bli inspirerad.

Det är sent en fredagskväll. Även om det är helg är det lugnt och stilla i huset och i grannskapet. Livet går ner i dvala och de flesta har lagt sig.

När jag var yngre satt jag ofta uppe till långt in på småtimmarna och skrev, ritade, eller läste böcker. Numera gör jag det inte så ofta längre, mest för att det inte är praktiskt att kombinera med ett kontorsjobb och självdisciplinen tar över. Det rationella i mig tar över och säger att det är skönt att komma upp och ”få ut nåt” av dagen imorgon också.

Men varje gång jag sitter uppe på det här sättet är det som att något i mig vaknar till liv. Även om jag var lite trött när jag satte mig, är jag klarvaken nu.

Kanske är det för att det är alldeles tyst, att det på ett sätt blir ”min” tid. Inga förväntningar, ingen press – bara tid för mig själv att skapa något, vad som helst.

För mig är det lättare att komma in i flow på kvällarna än på dagarna – även om jag gjort mitt för att ställa om och kan få rätt mycket gjort på dagarna. Framförallt förmiddagarna kan vara väldigt produktiva.

Men det är något speciellt med kvällarna. Då kan jag sätta mig ner vid datorn och börja jobba. När jag kollar upp på klockan igen har timmarna flugit i väg.

Samhället är byggt upp för de morgonpigga

Vi har ett samhälle som är byggt upp på morgonfåglarnas rutiner. Och invändningen till det börjar tidigt. Våra föräldrar tar oss till dagis tidigt på morgonen för att de ska hinna till jobbet i tid.

Efter dagis börjar vi skolan där varje dag börjar kl 8 på morgonen.

I arbetslivet finns det många olika typer arbeten och arbetstider, men har man ett dagtidsjobb börjar man oftast någonstans mellan 7-9.

Vi är mer nattugglor i ungdomen

Det är egentligen logiskt att samhället är upplagt som det är, i varje fall om vi ser på det historiskt. Arbete och skola startar ca kl. 8, och slutar vid 16-17-tiden på eftermiddagen för att utnyttja solens ljus allra bäst.

Men idag har vi andra möjligheter att stanna uppe och jobba oavsett tid på dygnet. Vi har också forskning som visar att det kanske inte är så smart att åtminstone skolor ska starta så tidigt som dem gör.

Ungdomar är nämligen mer kvällspigga än de flesta vuxna. Och alla som haft en tonåring hemma har nog känt på hur morgontrötta de kan vara.

Jag kommer själv ihåg hur jag kunde sitta uppe halva (ibland hela) nätterna för att sen sova till in på eftermiddagen när jag var ledig från skolan. Och det utan att röra alkohol.

Kvällsmänniskor lider fler hälsoproblem

En faktor med att vara nattuggla är att det finns en del som tyder på att man löper större risk att drabbas av diabetes, depression, högt blodtryck, och fetma. Bland annat.

Det finns också mycket som tyder på att kvällsmänniskor oftare underpresterar på sina jobb än de morgonpigga.

Det kan ju ha att göra med att kvällsmänniskor ofta får för lite sömn om de har dagtidsjobb. De är uppe för länge på kvällen för att få de timmarna sömn som kroppen egentligen behöver, eftersom de måste komma sig upp och iväg på sitt jobb på morgonen.

De kreativa nattugglorna

Det finns en hel del mytomspunna berättelser om hur konstnärer och andra kreatörer skapar sina alster i nätternas lugn.

Charles Dickens, George Orwell, Marcel Proust, Vincent van Gogh. Alla var de nattugglor som skapade sina alster mestadels under nätterna. Också Bob Dylan har sagt att han skriver de flesta av sina låtar på nätterna.

Det är en fin bild av det kreativa geniet som skapar sina sliter när alla andra sover. Men det behöver naturligtvis inte vara så. Många inom kreativa arbeten jobbar helt fint på dagarna. T. ex. är William Faulkner känd för att ha sagt:

I only write when I am inspired. Fortunately I am inspired at 9 o’clock every morning.

– William Faulkner

Nu handlar inte den här texten om inspiration. Men inspiration och produktivitet kan ju gå hand i hand. Och inspiration kan pressas fram genom att helt enkelt sätta sig ner och börja göra något, precis som jag nämnde i inledningen av den här artikeln.

Det viktigaste är inte att göda myten om den kreative nattugglan. De finns. Precis som kreativa morgonmänniskor också finns. Men i ett samhälle skapat av och för morgonfåglarna har nattugglorna inte mycket att säga till om. Och kanske är det därför vi älskar att göda myten om den kreative nattugglan som sitter uppe hela nätterna – gärna med ett glas whisky och en cigarett.

Låt kreativiteten flöda

Om du är en nattuggla vet du att du får mest ut av kvällarna och ibland nätterna. Även om du har ett arbete som inte tillåter dig att jobba de timmarna du presterar som bäst, borde du inte försöka begränsa dig. Åtminstone inte alltid.

Släpp lös kreativiteten när du har möjlighet. Anamma att det är så du fungerar och att det är en positiv egenskap för dig. Låt den kreativiteten komma fram i helgerna, under semestern, eller när du nu har möjlighet.

Och kom ihåg, sov så länge du vill efter du gjort det.

Vanor och anpassning efter personlig dygnsrytm

De flesta nattugglor har behövt anpassa sig till samhällets standardrytm och gå upp tidigt. Oftast går det bra, och med tiden blir de flesta av oss mer morgonpigga.

Att skapa vanor är bland det starkaste vi kan göra för att styra våra liv. Och att medvetet skapa vanor ger dig kontroll över dig själv, och din tid.

Men den inre dygnsrytmen är fortfarande där och formar när du är som mest kreativ, produktiv, och när du borde vila eller sova.

Därför är det lättare att skapa en vana som ligger i linje med den du är, än om du arbetar hårt för att skapa en vana din kropp faktiskt inte är som mest upplagd för att anamma. Stryk medhårs hellre än mothårs.

Det gäller också i de flesta fall när du vill skapa en vana som är ganska långt utanför din nuvarande rytm eller natur. Applicera det till något du redan gör, och gå ut från det.

author avatar
Rickard Göthlin