man holding handbag

System & processer för dig som vill växla upp

Ett nyhetsbrev för företagaren som vill växa, projektledaren som vill optimera,
och visionären som vill realisera. Håll dig uppdaterad. Bli inspirerad.

Under en lång period har det funnits en ihållande känsla att det behövs en förändring. En förändring främst i jobbsituationen, men också i vissa privata delar, som träning och mer kreativa rutiner.

Så, efter att ha dragit ut på saker och ting månad efter månad, utan att ha orkat ta tag i träning eller jobb och eget företag – annat än några små försök som dött ut innan bläcket torkat på papperet där jag skrivit ner målen eller syftet med det hela – så har allt exploderat den senaste månaden.

Jag har tränat mer de senaste veckorna än jag gjort sammanlagt de senaste två åren. Och så har den sista avgörande droppen fått bägaren att rinna över när det kommer till jobbsituationen. Nu är det fullt ös på sidan om det vanliga jobbet för att lansera ett eget projekt.

Och det är framförallt det sistnämnda den här texten ska handla om.

Arbete, sidoprojekt, träning och relationer – hur ska allt kunna samsas?

Att balansera mitt vanliga jobb med träning och ett sidoprojekt, samtidigt som att hålla relationen levande, är naturligtvis krävande. Men kanske var det nödvändigt att nå denna punkt där allt bara exploderar med saker att göra.

Hur som helst. Träningen ger energi och mer harmoni i kroppen. Och det gör det lättare att fokusera och strukturera tiden vid sidan om mitt dagliga jobb.

Och jag vet att även om jag är lite trött efter jobbet, så räcker det med att göra något kreativt – skriv ett par meningar, skissa på något, läs några rader i en bok, etc. – för att det ska sättas igång kreativa processer i min hjärna som hjälper mig att komma igång med något – istället för att bara landa i soffan och se på tv.

Sidoprojektet, a.k.a. eget företag

Att starta ett eget företag (igen) har varit planen ända sedan jag tog ett jobb. Även när jag fick ett jobb som tillåter mig att göra i princip det jag vill med eget företag, så är det inte detsamma som att driva eget. Jag kommer nog aldrig vara helt nöjd som anställd – även om arbetsplatsen är bra.

Men tanken på att starta eget kan vara skrämmande. Det känns som att det är så mycket som måste falla på plats för att det ska fungera.

Och man hör från alla håll och kanter att det kommer att ta tid att bygga upp något som ger en inkomst man kan leva på.

Men måste det vara så? Måste det ta tid, och måste det vara så överväldigande komplicerat?

Jag menar att svaret är nej på båda frågorna.

Och jag är igång nu för att bevisa (mest för mig själv) att det går – och att det kan gå fort – om man bara jobbar strukturerat med det.

Strukturera de olika delarna av en plan

Människor är olika, och vi har olika styrkor. Min styrka ligger i att vara kalkylerande och strategisk. Så därför behöver jag i alla fall en strukturerad plan, där jag delar upp de olika saker som behövs för att lansera, för att nå mitt mål.

De otaliga gånger jag startat tidigare har visat detta. Inspirationen tar mig bara en bit på vägen – sedan behövs en struktur och en tydlig metod för vad som ska göras. Då kan det bli tillräckligt färdigt för att lanseras.

Först därefter kan saker förbättras och utvecklas vidare.

Börja litet – men professionellt

Men med den tydliga strukturen och planen är det lätt att komplicera saker – något enormt.

Perfektionisten i mig vill alltid lägga till ett extra steg för att vara nöjd. Och när det är på plats är det något annat som ska fixas… Det tar aldrig slut.

Därför har jag nu satt ribban ganska högt i förhållande till vad jag vill ha på plats innan lansering. Men eftersom jag har skrivit ner exakt vilka saker som ska vara på plats innan lansering, vet jag att det inte blir något personligt ”scope creep” från perfektionisten inom mig.

När de olika delarna som är listade är färdiga, då är det dags för lansering.

Jag tror att två år som projektledare har hjälpt mig att växa in i rollen att föra sådana här projekt i hamn.

Använda nya verktyg som ChatGPT

Jag tycker om både att skriva och att koda. Men jag hade aldrig kunnat närma mig en lansering redan nu med ett så pass stort projekt som kräver så mycket innehåll, om det inte vore för moderna verktyg – och då främst ChatGPT.

Den lilla chattroboten har hjälpt mig att skriva utkast och faktiskt mycket av innehållet som ska användas i e-post och annat material i mitt företag.

Det handlar naturligtvis om att veta vad man vill uppnå, och att vägleda ChatGPT i rätt riktning, och ibland gå in och redigera en del för att det ska bli som jag vill – men mängden text och kod den kan producera är imponerande.

Och teknologin är här för att stanna, så det är en bra övning i hur man kan anpassa sig till en verklighet där AI kommer att vara en del av arbetsverktygen framöver.