person playing soccer

Ögonblick som förändrar alla perspektiv

Av
Rickard Göthlin

42 minuter hade gått. Danmark hade stålkontroll på matchen i sin EM-premiär på Parken i Köpenhamn. De var storfavoriter i matchen, och det har till och med pratats om att Danmark var en outsider till att vinna hela mästerskapet – förutsatt att allt gick deras väg.

Det låg ett ledningsmål i luften. Och Danmarks härförare Christian Eriksen var en central del i lagets spel. Men plötsligt förändras allt. Festen på Parken får ett brutalt slut.

Plötsligt betyder fotboll ingen världens ting.

Christian Eriksen faller ner på planen, och förblir liggandes.

Plötsligt fanns bara en sak i huvudet – att livet skulle vinna.

Det var tydligt att det var allvarligt. TV-bilderna som rullades ut kommer jag alltid bära med mig. Och jag önskar producenterna för sändningen hade haft bättre smak än att visa närbilder på en person som är i ett väldigt kritiskt tillstånd.

Medspelarna ställde sig runt sin lagkamrat, och i tårar och chock bildade de en mur för att skydda honom från nyfikna kameror. Det var föredömligt agerande av hans lagkamrater.

När allt kommer omkring är vi alla bara människor. Både finländarna och danskarna var tydligt skakade. Jag satt framför TV:n i chocktillstånd, och att ett resultat i en fotbollsmatch hade varit intressant för bara några minuter sedan var nu så märkligt avlägset. Nu fanns bara en sak i huvudet – att livet skulle vinna.

Nu verkar Eriksen efter omständigheterna ha det bra. Han var vid medvetande när han lämnade arenan på bår, och hade FaceTime-samtal med sina lagkamrater från sjukhuset lite senare.

Det är dock helt oförståeligt att man spelade klart matchen efter ett par timmars uppehåll. Och det var lika uppenbart som självklart att incidenten påverkat danskarna djupt. En nära vän hade ju varit i gränslandet mellan liv och död.

Jag satt framför TV:n i den behagliga komforten av mitt hem, och var inte alls sugen på att ens se vidare någon fotbollsmatch. Jag kan inte ens föreställa mig hur alla inblandade kände sig för att spela färdigt matchen, framförallt i det danska lägret.

Att UEFA först och främst gav de två alternativen mellan att spela klart samma kväll eller kl 12 dagen efter, är ju att ge ett alibi-val. Det är ju egentligen inte något av alternativen som är acceptabelt i den situationen.

Att UEFA dessutom inte har bättre smak än att lägga det valet på de danska spelarna, som var i chock och helt överfyllda med känslor – är direkt inkompetent och fegt.

Det de borde ha gjort är att fatta det beslutet åt spelarna, och säga ”självklart spelar vi inte klart ikväll. Nu går alla tankar till Christian Eriksen, så ser vi på alternativen för att spela klart senare”.

Nu gjorde UEFA som de så ofta gör – la över allt ansvar på andra.

Och det var uppenbart att det inte var samma danska lag som kom ut och spelade vidare. Resultatet i matchen är ju såklart helt irrelevant en sådan här kväll.

Eriksen lever. Det är den största segern idag. Det är det enda som betyder något.

Livet vann.

Läs liknande artiklar

Ögonblick som förändrar alla perspektiv
Tyckte du om artikeln? Få fler bra texter i nyhetsbrevet: