Som anställd på ett stort företag finns det en enkel rangordning. Du kommer in och får den minsta lönen de erbjuder, och kan därefter jobba dig uppåt på stegen.
Mer ansvar ger en finare titel och bättre lön. Men på något plan får du alltid betalt för det ansvar du har och den tid du lägger ner. Det är först när du verkligen kommit upp dig som du får del av en bättre kaka, nämligen en lön baserad på det reella värdet av ditt arbete, eller det arbete du då styr.
Små företag har inte samma förutsättningar, och det är positivt. För i stora företag tar det ofta så lång tid att komma upp till en sån situation (dessutom måste du ha rätt kontakter) att när du väl är där, har du tappat kontakten med hur arbetarna på golvet har det. Det blir ett glapp i kommunikationen.
Det slipper du i ett mindre företag, där ledaren alltid är nära till hands. Han eller hon kanske t.o.m. är med och utför arbetet.
Vi hoppar över till hur du tar betalt för ditt arbete.
Som frilansare är det lätt att börja jobba på timlön. Men det är inte det bästa för dig och det är sällan det bästa valet för den som anlitar dig heller.
Vi tar det från båda perspektiven, så låt oss börja med frilansarens synvinkel.
Varför frilansare borde överge timlön
Att börja sin karriär inom frilansande med timlön är enkelt. Du slipper paketera dina tjänster i produkter, och på det viset kan du snabbt och enkelt komma igång.
Men du går miste om mycket intäkter om du fortsätter på den banan, och dessutom skapar du en situation för dig själv som är instabil – du får bara lön när du jobbar.
Ett företag (för det är det du driver) måste hitta sätt att få intäkter som inte baseras på att hela tiden jobba aktivt. Du behöver stabilitet i pengaflödet, för det är enda sättet du kan planera för framtiden och få friheten du drömde om när du övergav rollen som anställd.
Du får sämre betalt med timlön ju bättre du blir
En paradox med timlönen är att du får sämre betalt för alla dina arbetsuppgifter i takt med att du blir bättre. Visst, du kan höja timlönen och på så sätt få in mer pengar. Men i slutändan har du lika många timmar på dygnet som alla andra.
Tid är den dyrbaraste resursen du har, eftersom det är den enda som du aldrig kan få mer av. Därför är en lön baserad på tid begränsad redan i grunden.
Med timlön får du betalt i efterhand
En annan konsekvens av att gå på timlön är att du får betalt i efterhand. Du måste ju först göra jobbet för att kunna räkna ut hur mycket tid du lagt ner på det.
Och bara där brister det i logiken. För även om det kan kännas girigt att säga att du vill ha betalt på förhand för ett uppdrag (eller 50% före och 50% efter) så är det vanligt företagande att ta betalt på förhand.
Det var en tankeställare för mig, för i början tyckte jag att det var väldigt svårt att prata pengar överhuvudtaget, och att börja prata om att få 50 % redan innan vi började ett projekt var skrämmande. Men det är så det fungerar. Folk i allmänhet är vana vid det, och företagare i ännu större utsträckning.
Du betalar trots allt väldigt många saker innan du konsumerar dem. Du betalar hyra för kommande månad, inte den som varit. Du betalar produkter, matvaror och mycket annat, innan du använder dem.
Projektbaserade priser ger dig pengar innan du utför arbetet
Det bästa du kan göra att skapa produkter och paket av dina erbjudanden. På det viset skapar du en förväntan av att de ska betala innan (eller 50/50).
Och om du har ett arbete som inte lämpar sig för fasta priser, skapa ändå ramverket för paketen, och lägg fram förslag på ett fast överenskommet pris på förhand.
Och det priset kan du naturligtvis basera på hur mycket tid du tror att du kommer lägga ner. Men du måste också tänka igenom vad ditt arbete betyder för kunden. Istället för att ta betalt exakt efter det antal timmar du beräknar, lägg till 10 % på summan.
Nu kommer du börja få betalt innan du ens börjar jobba. Och det har sina fördelar, för uppdragsgivare kommer börja ta dig ännu mer seriöst och behandla dig därefter.
Om du paketerar dina tjänster på ett bra sätt, kommer du märka att uppdragsgivare upplever dina tjänster som mer prisvärda. De ser helt enkelt ett större värde i det du erbjuder.
Timlön är en osäker utgift för uppdragsgivare
Vi vänder på det och ser på det hela från uppdragsgivarens sida.
Med en timlön vet de hur mycket det kommer kosta varje timme. Men de blir osäkra på hur lång tid det kommer ta.
Det kan också infinna sig en misstänksamhet att du medvetet drar ut på tiden i ditt arbete. Även om du jobbar så hårt du kan, finns risken at du måste stå till svars inför en sur uppdragsgivare som inte förväntade sig att arbete skulle ta två veckors heltidsjobb.
Med timlön kommer alltid en spricka finnas mellan dig och din uppdragsgivare. Det kommer aldrig kunna bli en känsla av att ni drar åt riktigt samma håll, eftersom det finns en intressekonflikt inblandad. En konflikt som sällan är sann, men som ändå finns där som en infektion.
Och om något skär sig i arbetet eller i er relation, kan den känslan också komma fram i uttryckt verbal form.
Ett paketpris gynnar båda parter
Överge dina timpriser och lägg en eftermiddag på att forma grunden för paketlösningar, så kommer du kunna undgå misstänksamhet och onödiga konflikter. Du slipper ha en uppdragsgivare som ser med lupp på vad du har gjort, och hur effektivt du arbetat.
Att paketpris är bättre för dig, råder det inget tvivel om. Men också för uppdragsgivaren är det så.
Han vet nämligen från början hur mycket dina tjänster kommer kosta honom. Ditt arbete med paketen är att göra det tydligt vad du erbjuder – alltså vad det är kunderna får för sina pengar.
Så länge du kommunicerar det på ett bra sätt, kommer du ha kunder som inte lägger sig i ditt arbete hela tiden. De är nöjda med att få det de förväntar, och struntar i om det tar dig 100 timmar eller 10 timmar. Han har redan betalt häften och kan gladeligen betala andra halvan när han ser en färdig produkt, eller ett färdigt arbete. Se bara till att få betalt innan du levererar det färdiga resultatet.
Så alla vinner på att du skapar paketlösningar av dina tjänster, som är tydliga och lätta att förstå. Om du inte gjort det, gör det idag.