red and blue light streaks. Krypto, kryptovaluta, graf

System & processer för dig som vill växla upp

Ett nyhetsbrev för företagaren som vill växa, projektledaren som vill optimera,
och visionären som vill realisera. Håll dig uppdaterad. Bli inspirerad.

Jag har handlat krypto varje månad i snart två år. Första fyra månaderna red jag på eftersvallet av en av de största uppgångarna i kryptomarknadens historia. Värde gick upp, upp, upp, och värde på min insats dubblerades under den perioden.

Sen dess har jag mestadels haft ett lägre värde på totalsumman än november 2021, trots att jag hela tiden fortsatt handla krypto varje månad.

Idag står jag nog på ca 0 totalt sett. Kanske till och med lite minus. Jag har lagt in lika mycket eller mer än jag har tillgodo.

Ändå håller jag fast i investeringen. Varför?

Varför jag fortsätter investera i krypto

  1. Jag investerar småpengar som jag kan leva utan. Det är inte ekonomisk kris om allt försvinner för mig.
  2. Jag använder det som läromedel för att lära känna kryptomarknaden. Målet är inte bara att gå med vinst, även om det naturligtvis är det långsiktiga målet.
  3. Långsiktighet. Jag lever efter att investeringar görs bäst med långsiktighet i åtanke. Om marknaden går nedåt handlar jag fler andelar för samma pengar.

Månadsinvesteringar och riskhantering

Jag tycker investerande är roligt. Och jag har lärt mig att månadssparande och -investerande är vägen att gå. Genom att lägga in en slant varje månad regleras risken – går marknaden upp ökar värdet på existerande tillgångar, men jag köper färre andelar för samma summa pengar. Om marknaden går dåligt minskar mina existerande tillgångar, men jag kan å andra sidan handla fler andelar för samma summa pengar. När marknaden sen går upp så har jag då fler andelar som ökar i värde.

Jämförelse mellan aktie-, fond- och kryptomarknaden

Aktie- och fondmarknaden kan svänga en del. Men vanligtvis inte alltför mycket. En dag kan det falla några procent, men ofta regleras ett sånt fall över tid så att det enskilda fallet inte blir så stort. Inte alltid såklart, krascher inträffar och orsakar mycket ekonomiskt lidande. Men också krascher går över, och på lång sikt har marknaden historiskt visat sig gå upp. Konstigt vore det väl annars, eftersom hela vår ekonomi bygger på tillväxt.

Kryptomarknaden är rena vilda västen i jämförelse. Mina tillgångar kan både öka och minska 10-20% – på en dag!

I några tillfällen har de fallit nästan en tredjedel på några dagar.

Att behålla lugnet i stormen

Om du vill ha träning i att ha is i magen när det stormar om dina investeringar är kryptomarknaden ett bra ställe att vara. Det tvingar dig att antingen ignorera dagliga svängningar och hellre fokusera på helheten över tid, eller att sluta med krypto och hellre fokusera på annat.

Jag behåller min krypto tills vidare, och fortsätter månadsinvestera lite småslantar. För när man kollar på hur krypto tenderar att fluktuera så är det ofta flera år med ganska dålig eller ingen avkastning, för att därefter skena iväg och nå en rejäl topp, som sen ebbar ut eller till och med faller lika fort som den ökat.

Upp som en sol, ner som en pannkaka. Det är kryptomarknaden i ett nötskal.

Och under de veckorna, eller dagarna, gäller det nog att vara på tå och ta ett val – sälja och göra vinst, eller behålla och bygga vidare på portföljen?