person riding on bicycle on road

System & processer för dig som vill växla upp

Ett nyhetsbrev för företagaren som vill växa, projektledaren som vill optimera,
och visionären som vill realisera. Håll dig uppdaterad. Bli inspirerad.

Fram till 2003 hade det brittiska cykellandslaget inte varit i närheten av att vara framgångsrika. De hade tagit en guldmedalj i OS och ingen britt hade någonsin vunnit Tour de France.

Det hade gått så långt att cykeltillverkare inte ville sponsra det brittiska landslaget med cyklar, för att undvika ”dålig publicitet” som skadar försäljningen.

Det var dags för förändring.

British Cycling anställde Dave Brailsford som sin “Performance Director”. Det som skiljde Brailsford från tidigare ledare var hans beslutsamhet att följa en strategi han kallade ”the aggregation of marginal gains”, eller ”sammanslagningen av marginella vinster”.

Hela idén gick ut på att om du bryter ner allt du kan komma på som hör till professionell cykling, och sedan förbättrar alla delar med 1% så får du signifikanta förbättringar när allt slås ihop.

Brailsford och hans team började göra små förändringar som man kan förvänta. De omformade sätena på cykeln så att de blev mer bekväma och gnuggade in alkohol på däcken för bättre grepp.

Men de slutade inte efter att ha gjort det uppenbara. De fortsatte leta saker att förbättra. Bland annat anlitade dem en kirurg för att instruera åkarna hur de bäst tvättar sina händer för att undvika sjukdomar och liknande (det här var innan coronan gjorde handhygien till allas prioritet).

Efterhand började de här små förbättringarna hopas upp, och resultaten kom snabbare än någon kunnat drömma om.

Bara fem år efter att Brailsford tog över, dominerade det brittiska cykellandslaget i tävlingar – både inomhus och utomhus. I OS i Beijing 2008 tog de hem 60% av guldmedaljerna. Fyra år senare, till OS på hemmaplan i London höjde dem sig ytterligare. Där satte britterna nio olympiska rekord, och sju världsrekord. Samma år blev Bradley Wiggins den förste britten att vinna Tour de France.

Det ska sägas att de troligen har tänjt gränserna lite för mycket och gått över gränsen för de regler som antidopningsbyrån WADA föreskriver. Allt för att vinna en extra 1% här och där. Vilket naturligtvis inte är bra.

Men oavsett. Små förändringar, små förbättringar leder till stora resultat när de slås samman.

Därför leder små vanor till stora förändringar

Det är lätt att överskatta vikten av ett avgörande ögonblick och underskatta värdet i att göra små förbättringar på daglig basis. Vi övertygar oss själva att stora vinster kräver stora handlingar.

Att förbättra sig 1% är inte särskilt märkvärdigt. Ofta är det inte ens märkbart. Men det kan vara mycket viktigare i det långa loppet. Det är häpnadsväckande hur en liten förbättring över tid kan göra stor skillnad.

Rent matematisk kan du se det så här: om du kan bli 1% bättre på en sak varje dag i ett år, kommer du vara 37 gånger bättre när du är klar. Och om vi vänder på det, och blir 1% sämre per dag i ett år så hamnar du närmast noll. Det som börjar som en liten förbättring eller ett litet bakslag hopar sig upp till något mycket större.

1% bättre varje dag

Precis som pengar växer med ränta-på-ränta-effekten, börjar effekten av dina vanor att växa exponentiellt. De ser inte ut att göra så stor skillnad där och då. Och ändå kan resultaten vara enorma när dagar läggs till veckor, månader, år. Det är bara när vi ser i backspegeln några år senare som vi kan se värdet av de bra vanorna och kostnaden av de dåliga vanorna.

Och då kan det bli smärtsamt uppenbart.

Det här är något som kan vara lätt att läsa och tänka, men svårare att tillämpa i vardagen. Vi ser oftast bort ifrån små förändringar eftersom de inte verkar spela någon roll i stunden. Om du sparar lite pengar nu är du fortfarande inte miljonär. Om du går på gymmet tre dagar i rad är du fortfarande inte i form. Ofta gör vi några förändringar, men eftersom resultatet inte kommer tillräckligt snabbt återgår vi till våra vanliga mönster.

En liten förändring i dina dagliga vanor kan ha stor påverkan på var du hamnar i livet. Att välja något som är 1% bättre eller sämre verkar obetydligt i stundens ögonblick. Men tillsammans med alla andra ögonblick som formar ett liv avgör dessa små val skillnaden mellan vem du är och vem du kan vara.

Framgång är resultatet av dagliga vanor, inte de ”stora avgörande ändringarna”.

Därför borde du vara mycket mer uppmärksam på var du är på väg än dina nuvarande resultat. Om du är miljonär men spenderar mer än du tjänar varje månad, är du inne på en dålig väg. Om dina spenderingsvanor inte förändras kommer det inte sluta bra. Och vice versa. Om du är pank, men lägger undan lite varje månad, är du på väg mot finansiell frihet. Även om det kanske går långsammare än du vill.

Tiden förstorar skillnaden mellan framgång och misslyckande. Bra vanor gör tiden till din vän, medan dåliga vanor gör tiden till din fiende. Därför borde det vara allas prioritet att bryta dåliga vanor, och skapa bra vanor.

author avatar
Rickard Göthlin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *